door Jos Kapteijns
Hieronder de specificatie van de hulpmiddelen die ik gebruik:
Bruine zachte lenzen, 85% donker, merk en type onbekend. Deze lenzen gaan ruim een jaar mee. Ik gebruik een 1-step vloeistof systeem (van Oxysept) waarbij je de lenzen 's ochtends niet in een tweede vloeistof hoeft te doen voordat je ze kan inzetten.
Naast m'n lenzen gebruik ik buiten, tenzij het erg bewolkt is, een gewone polaroid zonnebril (omdat die dingen goedkoop zijn kun je dus zelfs een beetje de mode volgen :-) ). Ik heb ook een "for driving" zonnebril van Serengeti die eigenlijk even prettig (maar ongeveer 10x zo duur) is als de polaroid.
Voor strand/zwemmen doe ik m'n lenzen altijd uit en gebruik ik een extreem donkere zonnebril (ik denk wel 95%) die ik ooit in Frankrijk op een markt heb gekocht voor 15 gulden. Het voordeel hiervan is dat je je niet zo'n zorgen hoeft te maken dat je 'm kwijt raakt. Deze bril is ook erg prettig wanneer je om de een of andere reden je lenzen niet in kan doen en toch de zon in moet.
De loupe-bril die ik gebruik is van Specwell en bestaat uit twee 4x12 verrekijkertjes die vanaf ongeveer 20 centimeter zijn scherp te stellen. Om de kijkertjes scheef te zetten zitten er scheve ringetjes tussen het montuur en de loupjes. Ik heb twee van deze brillen; één voor zwartdruk (werkafstand ongeveer 30 cm, waarbij beide kijkertjes scheef worden geplaatst) en één voor computerscherm en bladmuziek (werkafstand ongeveer 50 a 60 centimeter waarbij één kijkertje scheef en één kijkertje gewoon recht staat). Door beide kijkertjes recht te plaatsen is de bril ideaal voor tv kijken (3 meter afstand) en bijvoorbeeld de schouwburg (10-20 meter afstand). Zo'n bril kost nog geen NLG 1000,- maar wordt overigens gewoon vergoed (ik heb goede ervaring met ziekenfonds, IAK en CZ-groep).
Ik ben momenteel aan het bekijken of een bril van Ocutech (de VES-MINI) zinvol is voor me (zie www.ocutech.com). Het voordeel van deze bril (die 3x vergroot) is waarschijnlijk dat je 'm op elke afstand scherp kan stellen zonder dat je de hoek van de kijkertjes hoeft te verplaatsen.
Verder heb ik ooit een week een volledige autofocus bril (binoculair) geprobeerd maar dit ding was zo verschrikkelijk onhandelbaar dat ik 'm in de praktijk eigenlijk niet kon gebruiken.
Tenslotte heb ik nog een monoculair kijkertje (6x12 of 6x16 dacht ik, short focus), van het merk Eschenbach, dat makkelijk is om bij je te hebben voor straatnaambordjes of bijvoorbeeld de kijkshop.
Ik gebruik geen speciale standaarden om dingen dichter bij te brengen en gebruik ook geen vergrotingssoftware. Een tv-loupe heb ik vroeger wel een tijdje gehad maar dit was, zeker toen ik mijn eerste loupebril kreeg, volledig overkill. In Windows gebruik ik geen aangepaste kleureninstelling of een groter lettertype. Een 17" inch scherm met een resolutie van 1024x768 voldoet perfect. Mijn notebook heeft een TFT-scherm, een DSTN-scherm is absoluut veel slechter dan TFT.
Wat ik eigenlijk nog niet optimaal heb opgelost is een hulpmiddel om buiten te kunnen lezen, dit komt niet vaak voor maar af en toe heb ik bijvoorbeeld een buiten-optreden met het koor dat ik begeleid en als je dan de zon op je bladmuziek hebt zijn die contactlenzen eigenlijk niet donker genoeg. Ik kan dan ook geen zonnebril opzetten omdat ik die loupebril al op m'n neus heb staan.
Voor het precieze merk en type van mijn lenzen/brillen kun je denk ik wel contact opnemen met mijn opticien: Optiek Centrum Oosterhof in Eindhoven. Frans Oosterhof is degene die er alles van weet.
Optiek
Centrum Oosterhof
Elzentlaan 143
5611 LL Eindhoven
telefoon: 040-2123464
oosterhof@optiplaza.nl
(juni 2002)
voor loepen: | voor brillen: |