achromatopsie en skiën: geen probleem

door Janny Bruinsma en Sieds Hoitinga

vakanties in het buitenland

Wij zijn mensen die regelmatig naar het buitenland rijden; op vakantie en onze dochter Anne Floor (zij heeft achromatopsie) op de achterbank. Met het tekenen, spelen en luisteren naar muziek en de "Harry Potter luister CD's", komen wij altijd een heel eind. Omdat Anne Floor van jongs af aan altijd met ons mee is gegaan, naar het buitenland is zij ook al aan veel gewend. Het lopen over wankele touwhangbruggen over gletsjerrivieren in Noorwegen. Lopen over alleen maar grote keien op de steen stranden in Ierland. Wandelen op onoverzichtelijke paden in Schotland. En vorig jaar liep ze met ons een lange tocht (7 uur) in Zwitserland, over de St. Bernard pas (grens Italië - Zwitserland). We liepen op 2800 m, waarbij we 350 m moesten klimmen en 1100 m moesten dalen. En ook hier zijn de paden niet aangepast voor slechtzienden. Het is ruig daarboven. En je komt uit bij de sneeuw, als je boven bent, schitterend!

Het zal je inmiddels wel zijn opgevallen, dat Anne Floor opgroeit met reizen en wandelen. En dat wij daarbij niet speciaal rekening houden met Anne Floor haar slechtziendheid. Ik zeg wel eens als grapje: "We maken het Anne Floor in haar kinderjaren extra moeilijk, zodat alles in haar verdere leven alleen nog maar kan meevallen." Maar zo gaat het natuurlijk niet. Uit onze ervaring blijkt dat Anne Floor met haar slechte zicht, eigenlijk alles kan wat andere kinderen ook doen op vakanties. Het gaat alleen anders, met name iets langzamer. Maar uiteindelijk is er nog nooit gebleken, dat Anne Floor iets niet durft of vertrouwd. En bij dat laatste spelen wij als ouders een grote rol. Ook al loop je daarboven op een smalle richel, naast een afgrond. Blijf ten allen tijde rustig. Kijk naar het kind, als zij rustig is en niet angstig, verstoor dat dan niet met jou onrust! Inmiddels ben ik er in beginnen te geloven dat slechtzienden het gevoelszintuig, veel meer gebruiken dan kinderen met een normaal zicht. Wij willen alles met onze ogen en hersenen doen. Terwijl we met verschillende zintuigen geboren zijn. Door het zien, ruiken we minder, horen wij minder en voelen wij ook minder. Ik vraag me wel eens af wie hebben er eigenlijk een handicap? Vanmorgen zei Anne Floor nog; "Mama ik schrik bijna nooit en mijn vriendinnetje wel, hoe kan dat?"

Het antwoord bleef ik haar schuldig, nu denk ik, misschien voel je de dingen wel aankomen, of ben je het onverwachte wel gewend en reageer je er niet meer geschrokken op. En wij zien veel meer gevaar en dat is voor ons heel lastig in deze hectische wereld!

 

skiën in zwitserland 2000

Twee jaar terug heeft Anne Floor voor het eerst geskied; 5 jaar was ze toen. Ze zat toen met haar nichtje, die 1 dag ouder is, op een gewone ski school. Dat ging de eerste twee dagen goed. Maar de derde dag werd niet leuk. Het was heel fel zonnig weer. Anne Floor zei: "Mamma, ik kon mijn nichtje niet meer vinden en zag verder ook niemand, alleen maar donkere vlekken." Wij waren er alleen de eerste dag even bij gebleven, om te kijken of het goed ging. Omdat ze er wel plezier in had en haar nichtje de belangrijkste voor haar was tijdens het skiën, dachten wij dat wij zelf ook wel elders konden gaan skiën zolang Anne Floor op les zat. Dat ging de derde dag dus fout. Haar nichtje mocht met de rest van het groepje op een hogere pistes skiën. Anne Floor bleef met een ski lerares beneden. Dat vond Anne Floor natuurlijk niet leuk. Dat Anne Floor niet mee naar boven mocht, was omdat ze hogerop speciale begeleiding nodig had. Iemand die slechtzienden kon begeleiden en een moeder of vader in de buurt die ze (met fel weer) goed kon horen als ze niemand zag. Ik heb haar verhaal van die ochtend aangehoord en zei: "Dan stoppen we nu met skiles en gaan lekker sleeën in de bergen." Haar verdriet werd die dag daarop al gauw vergeten door de sneeuwpret tijdens het sleeën. Omdat ik gezegd had dat ze klaar was met de ski school, liep Anne Floor weinig frustratie op. Maar wij waren er nog niet klaar mee.

Omdat wij familie in Zwitserland hebben, was snel iets geregeld. De vijfde dag kwam Thomas ons ophalen, een ervaren Zwitserse skiër (vriend van de familie). Hij was in opleiding bij een blinde skileraar. Deze man leerde mensen zoals Thomas, les geven aan blinden en slechtzienden. Thomas was geweldig voor ons! Alles werd ons in alle rust uitgelegd. Dus ook het instappen in de liften. Hij had twee rode lange stokken bij zich waarmee hij Anne Floor steun kon geven. Met Thomas gingen we gelijk naar een hoger gelegen piste. Wat Anne Floor geweldig vond. Ook naar boven, net als haar nichtje! Anne Floor tussen de rode stokken met Thomas er voor en ik ernaast (voor het vertrouwen en de vertaling), zo leerde ze skiën. En net als alle andere kinderen vond ze het heerlijk daarboven in de sneeuw. Na drie keer samen met Thomas en Anne Floor de piste af, had Anne Floor het vertouwen en plezier in het skiën volledig terug en mocht ik van Anne Floor bij hun weg skiën. In de verte genoot ik van hun, al zingend en joelend (i.p.v. pratend) kreeg Anne Floor les en lukte het skiën steeds beter. Anne Floor vond Thomas geweldig en het skiën was prachtig, reden voor ons om vaker te gaan en dat was dus afgelopen kerst.

 

skiën in zwitserland 2002

Kerst 2002 hebben we deze keer in Zwitserland gevierd. Deze keer hadden we dus gelijk privé les geregeld. Thomas was tot zijn spijt niet beschikbaar, hij was met kerst voor een week door een Duitse familie gereserveerd. Maar bij de skischool zat Gabi. Ook zij volgde een cursus om blinde en slechtziende mensen les te kunnen geven. Ze zijn n.l. bezig om bij de skischool hier een groep voor op te zetten en bij voldoende aanmeldingen door slechtzienden uit binnen en buitenland zal deze er ook komen. Ook Gabi leek het een uitdaging om Anne Floor te leren skiën. De eerste dag begon weer op de beneden piste, dit om te zien wat Anne Floor kon. Op het slechtste voorbereid, deed Anne Floor haar al snel versteld staan. Ze had een angstig en voorzichtig kind verwacht die al snel het spoor bijster was. Maar dat viel honderd procent mee. En gelukkig voor Anne Floor, die baalde als een stekker dat ze weer op de babypiste stond, gingen we vlak daarna met de lift naar boven (2200 m want daartussen lag te weinig sneeuw). Je kon zien dat Anne Floor eerder les had gehad, want ze pikte de instructies van Gabi vrij snel op. Gabi had trouwens geen rode stokken mee maar een rubberen slang, die ze ook in zwembaden gebruiken. Anne Floor leerde al vrij snel Gabi op korte afstand te volgen.

's Middags had Anne Floor geen les, het was dan de bedoeling dat ik met haar ging skiën. Maar met mijn weinige ski talent, was dit eerder voor mij een probleem dan voor Anne Floor. Tijdens het middag eten zei Anne Floor eerst dat ze die middag niet wilde skiën. Het was die dag dan ook redelijk fel weer. Maar toen ze al spelenderwijs haar zonnebrilletje op zette met daaroverheen haar dubbele skibril was het hek van de dam. Er moest gelijk geskied worden, met mij. Dat was even slikken. Maar gelukkig was daarboven een leuke korte skipiste, vergelijkbaar met de grote van een ruime schaatsbaan. Overzichtelijk dus. En daar gingen we, ik de eerste twee afdalingen voorop. En bij de derde afdaling zei Anne Floor: "En nu ben ik de juf." Want al snel bleek dat zij het sneller kon dan ik. Maar bij de vijfde afdaling begon het pas echt leuk te worden, want toen wilde Anne Floor alleen. Andere kinderen skieden toch ook niet met hun moeder op de hielen. Nou daar sta je dan en daar ging ze. Ze wist precies waar ze langs moest skiën, wist ieder heuveltje en dalletje te vinden en skiede dus foutloos naar beneden, volledig vertrouwend op haar geheugen en haar gevoel.

Daar zijn we weer, wat Anne Floor dus niet ziet voelt ze feilloos aan. De afdalingen gingen steeds sneller en ook skiede ze keurig om iedereen heen. Ze had er enorm veel plezier in. En iedere keer vroeg ze ons weer: "Mag ik nog een keer", om zo te controleren of wij er nog wel stonden. Want zouden wij ons verplaatsen dan zou ze ons niet terug kunnen vinden. Zo verblindend en toch ook zo mooi is het daarboven in de sneeuw. Waar alles op vertouwen in jezelf en de ander berust. Want skiën betekent: durven te gaan. Als een ander zegt: "Nu ga je een eind stijl naar beneden en minder geen vaart want daarna moet je met die vaart de heuvel aan de andere kant weer op komen." Dan moet Anne Floor daar op kunnen vertrouwen.

Met dit uitgebreide verhaal heb ik antwoord gegeven op de vraag: Kunnen achromaten skiën? Ja, dus en ook nog met heel veel plezier!

 

Voor nadere informatie kan altijd contact met ons gezocht worden:
 
Janny Bruinsma en Sieds Hoitinga
telefoon: 0515-431850
e-mail: sieds.hoitinga@wxs.nl

Informatie over activiteiten voor slechtzienden in Zwitserland kun je opvragen bij:
 
Plusport Behindertensport Schweiz
Chriesbaumstrasse 6
CH8604 Volketswil
telefoon: +41-1-9084500
e-mail: mailbox@plusport.ch
internet: www.plusport.ch